"Sunt foarte dezamăgit de China. Foştii noştri lideri au fost atât de naivi încât au permis Chinei să obţină sute de miliarde de dolari pe an din activităţile economice, dar China nu face nimic pentru noi în privinţa Coreei de Nord, doar vorbeşte. Nu vom mai permite acest lucru. China putea rezolva cu uşurinţă această problemă", a transmis Donald Trump duminică prin Twitter.

Administraţia Donald Trump a cerut Chinei în mai multe rânduri să exercite presiuni asupra regimului nord-coreean, condus de preşedintele Kim Jong-Un, pentru oprirea programelor balistic şi nuclear. În luna iunie, Donald Trump afirma că Beijingul a încercat să ajute Washingtonul în criza cu Phenianul, dar "eforturile nu au dat rezultate".

Acum câteva săptămâni, Donald Trump acuza China că a intensificat schimburile comerciale cu regimul stalinist din Coreea de Nord. "Schimburile comerciale între China şi Coreea de Nord au crescut cu aproape 40% în primul trimestru al anului. Atât de mult colaborează China cu noi; dar trebuia să încercăm", acuza Donald Trump.

La rândul lor, Marea Britanie şi Australia au acuzat China că nu depune suficiente eforturi pentru a opri activităţile balistice şi nucleare ale Coreei de Nord, dar Beijingul a replicat că nu a avut nicio contribuţie la izbucnirea crizei din Peninsula Coreea.

Ministrul britanic al Apărării, Michael Fallon, s-a întâlnit joi cu Julie Bishop, ministrul australian de Externe, la Sydney, pentru a discuta despre ameninţarea reprezentată de regimul din Coreea de Nord, condus de Kim Jong-Un. "Influenţa pe plan internaţional atrage şi responsabilitate", a declarat Michael Fallon cu ocazia întâlnirii, referindu-se la China şi la posibilitatea de a exercita presiuni asupra Coreei de Nord, un stat aliat.

Însă Administraţia de la Beijing a respins "teoria responsabilităţii Chinei".

"În mod fundamental, problema nucleară în Peninsula Coreea nu a fost generată de China. Deci, cheia pentru soluţionarea acesteia nu este în mâinile Chinei", a reacţionat Lu Kang, purtătorul de cuvânt al Ministerului chinez de Externe. "În calitatea de vecin cu influenţă majoră, China a cooperat cu membrii comunităţii internaţionale pentru a găsi o soluţie adecvată la problema nucleară din Peninsula Coreea prin dialog", a subliniat Lu Kang.

Coreea de Nord a efectuat vineri un nou test balistic şi a ameninţat Statele Unite cu un atac nuclear.