Şeful statului urmează să se adreseze, începând de la ora locală 15.00 (16.00, ora României), timp de o oră, celor două Camere ale Parlamentului reunite, o ”ocazie de a-şi prezenta viziunea asupra mandatului care se deschide, de a-şi evoca acţiunea, provocările cu care aşteaptă să se confrunte, dar şi lectura sa a instituţiilor”, precizează Elysée.

Acest discurs solemn în faţa parlamentarilor, iar prin ei adresat francezilor, are vocaţia să devină un ”ritual” anual, ”conform unui angajament din campanie”, adaugă anturajul preşedintelui. La final, Macron va părăsi hemiciclul, unde va avea loc o dezbatere fără vot.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului Christophe Castaner va fi vorba despre un fel de ”discurs despre starea Uniunii” ca cel susţinut anual de către preşedintele american. Şefului statului îi revin ”marile orientări”, iar premierului ”punerea lor în aplicare”, a rezumat el.

Prima expresie de mare anvergură a unui mandat început de o lună şi jumătate, evenimentul va fi urmărit cu atât mai multă etenţie cu cât Emmanuel Macron a anunţat deja că nu va acorda tradiţionalul interviu de la 14 iulie.

"Sylvain Fort, «pana» preşedintelui, este însărcinat cu scrierea” acestui discurs, însă şeful statului va lucra la el ”până în ultimul moment”, afirmă sursele citate.

”PUTERE NEÎMPĂRTĂŞITĂ”

Pe fond, Elysée păstra suspensul. ”Cum nu este vorba despre o declaraţie de politică generală, în centrul discursului său nu poate să fie reforma muncii”, a precizat anturajul preşedintelui.

Evoluţia instituţiilor ar putea, în schimb, să reprezinte un ”element important” în alocuţiuna prezidenţială.

Alegerea unei alocuţiuni în Congres continua însă să provoace polemică duminică. Liderul deputaţilor LR Christian Jacob a avertizat din nou împotriva unei ”puteri neîmpărtăşite”, apreciind că acest discurs va ”zdrobi intervenţia premierului” prevăzută marţi.

Este o ”umilire totală”, a subliniat deputatul LR Eric Ciotti.

Cei 577 de deputaţi şi 348 de senatori au fost convocaţi la Versailles, unde se vor aşeza în ordine alfabetică în hemiciclu. Însă unele locuri vor rămâne goale - cele ale deputaţilor La France insoumise (LFI) şi parlamentarilor comunişti (PC), care au decis să boicoteze evenimentul.

Emmanuel Macron a ”depăşit pragul dimensiunii faraonice a monarhiei prezidenţiale” trimiţându-şi premierul la rangul de ”colaborator”, a denunţat Jean-Luc Mélenchon, preşedintele grupului LFI.

Doi deputaţi UDI, Jean-Christophe Lagarde şi Philippe Vigier, au formulat de asemenea critici dure, primul denunţând un şef de stat care-şi ”petrece timpul fâcând atât treaba preşedintelui Republicii, cât şi pe a premierului”.

Elysée i-a replicat că Macron se va livra luni ”unui foarte frumos exerciţiu de vitalitate democratică şi este evident regretabil că nu participă toţi, în pofida faptului că fiecare alege aşa cum îi spune consţiinţa”.

Fostul preşedinte al Consiliului Constituţional şi Adunării Naţionale Jean-Louis Debré a apreciat că nu e ”nimic nou” în Republica a V-a cu această iniţiativă.

Revizuirea constituţională din 2008 îi permite preşedintelui să se exprime în Congres. Însă, anterior, el putea deja să-l pună pe premier să citească un mesaj, o posibilitate pe care au folosit-o generalul de Gaulle, Georges Pompidou sau François Mitterrand.

”Eu mă bucur (...) ca preşedintele Republicii să folosească deplin această dispoziţie a Constituţiei pe care am adoptat-o nu fără dificultate”, şi-a exprimat staisfacţia fostull ministru PS  Jack Lang.