''Poliţia a revenit la măsurile de securitate aflate în vigoare înaintea atacului terorist din 14 iulie de pe Esplanada Moscheilor'', a anunţat un purtător de cuvânt al poliţiei israeliene.

Guvernul israelian a retras marţi detectoarele de metale, pe care le instalase după uciderea a doi poliţişti într-un atac armat comis de trei arabi israelieni, dar a menţinut alte măsuri, precum camere de filmat cu circuit închis şi porţi metalice joase care i-au împiedicat pe musulmani să acceadă la Esplanada Moscheilor, în special pentru rugăciunea de vineri.

Ca reacţie la măsurile de securitate suplimentare adoptate de autorităţile israeliene, au fost organizate mai multe manifestaţii de protest, în cursul cărora au izbucnit ciocniri în mai multe rânduri între palestinieni şi forţele de securitate israeliene. Cinci palestinieni au fost ucişi. Trei israelieni au fost de asemenea omorâţi în aceeaşi perioadă de un palestinian într-o colonie israeliană din Cisiordania ocupată.

Esplanada Moscheilor este cel de-al treilea mare loc sfânt al islamului, după oraşele saudite Mecca şi Medina, şi cel mai sfânt al iudaismului sub denumirea de Muntele Templului.