Deşi în fiecare an au loc mii de demonstraţii anticorupţie şi antipoluare, asemenea proteste sunt ceva mai rare în capitala extrem de bine păzită şi bogată a Chinei.

Agenţia Xinhua a precizat că autorităţile chineze au arestat săptămâna trecută directorii de la o campanie numită Shanxinhui, acuzându-i că operează o schemă piramidală şi înşeală oamenii în numele strângerii de donaţii pentru săraci. Însă, zeci de persoane au ieşit în stradă pentru a protesta faţă de acuzaţiile care se aduc Shanxinhui.

În acest sens, 67 de persoane implicate într-un protest au fost arestate miercuri seara, după ce au determinat închiderea unei arte rutiere importante dintr-un cartier sudic al Beijingului.

O parte din persoanele arestate au fost deja eliberate, întrucât nu au fost considerate o ameninţare şi au primit deja educaţia legii din China.

Însă, autorităţile chineze au de gând să pedepsească organizatorii demonstraţiei. Investitorii companiei, dintre care o parte au ieşit în stradă în grupuri mici, s-au plâns că Shanxinhui este victima unei nedreptăţi şi compania îi ajuta în mod real pe cei săraci.

Autorităţile guvernamentale au acuzat compania de manipularea şi persuadarea oamenilor pentru a se înscrie într-o schemă piramidală, care era deghizată drept organizaţie caritabilă la Beijing.