Curtea de justiţie a stabilit, într-o decizie comunicată miercuri, că Tribunalul de primă instanţă al Uniunii Europene "nu ar fi trebuit să anuleze menţinerea Hamas pe lista europeană a organizaţiilor teroriste" şi a remis dosarul instanţei de fond.

Spre surprinderea generală, Tribunalul UE a apreciat, în decembrie 2014, că blocul celor 28 nu dispune de suficiente dovezi pentru a menţine blocarea bunurilor şi interdicţiile de călătorie impuse Hamas şi că decizia Uniunii de a trece această mişcare pe lista terorismului reprezintă un viciu de procedură, fiind bazată pe informaţii din presă şi de pe internet şi nu pe argumente legale solide. Consiliul Uniunii Europene, reprezentând statele membre, a făcut apel la această decizie, în timp ce Hamas a calificat drept 'act imoral' recursul UE împotriva retragerii sale de pe lista neagră cu grupările teroriste, pe care fusese înscrisă din decembrie 2001.

În schimb, CJUE a confirmat miercuri scoaterea de pe aceeaşi listă a organizaţiei separatiste din Sri Lanka Tigrii de eliberare a Eelamului tamil, retraşi de pe lista organizaţiilor teroriste în baza unei decizii separate din 2014 a tribunalului UE, tot pentru viciu de procedură.