Judecătorul Mark Goldsmith a acordat o interdicţie preliminară privind deportarea, interdicţie solicitată de avocaţii Uniunii americane pentru libertăţi civile (ACLU), care susţin că imigranţii respectivi s-ar putea confrunta cu persecuţii dacă ar fi retrimişi în Irak întrucât acolo sunt consideraţi minoritate etnică sau religioasă.

Goldsmith a declarat că mulţi dintre cetăţenii irakieni respectivi sunt în 'căutare asiduă de asistenţă juridică' după ce ordinele de expulzare a lor au fost reluate în mod neaşteptat de guvernul american după câţiva ani.

În motivarea de 34 de pagini a deciziei, judecătorul din Michigan a explicat că răgazul suplimentar acordat irakienilor garantează 'că cei care ar putea risca să facă obiectul unor suferinţe fizice grave sau al posibilului deces nu sunt izgoniţi din această ţară înainte de a se putea exprima în instanţă'.

Decizia înseamnă, în mod efectiv, că niciun cetăţean irakian nu poate fi expulzat din Statele Unite pentru câteva luni.

Deocamdată nu se ştie dacă decizia judecătorului Mark Goldsmith va fi contestată în apel de guvernul Statelor Unite.

În prezent există 1.444 de cetăţeni irakieni pe numele cărora au fost emise ordine de expulzare din SUA, dintre care 199 au fost arestaţi în luna iunie în cadrul inventarierii la nivel naţional a situaţiei imigranţilor aflaţi pe teritoriul american.

La 15 iunie, ACLU a cerut în instanţă oprirea expulzărilor cetăţenilor irakieni, susţinând că aceştia ar putea fi persecutaţi, torturaţi sau chiar ucişi în Irak întrucât sunt catolici, musulmani suniţi sau kurzi, categorii recunoscute ca fiind ţinta relelor tratamente în Irak.

Mulţi dintre cei arestaţi de autorităţile americane din domeniul imigraţiei fuseseră condamnaţi pentru infracţiuni grave, precum omucidere şi trafic de droguri, conform autorităţilor guvernamentale de la Washington.