"Aştept cu nerăbdare să mă întorc mâine la Senat pentru a continua lucrul la reforma în sănătate, legea apărării şi sancţiunile privind Rusia", a transmis luni seara pe Twitter senatorul în vârstă de 80 de ani.

Senatorul de Arizona, fost prizonier de război în timpul războiului din Vietnam şi fost candidat la preşedinţie, în 2000 şi 2008, a fost supus săptămâna trecută unei intervenţii chirurgicale pentru îndepărtarea unui cheag de sânge deasupra ochiului stâng, prilej cu care s-a descoperit un glioblastom, o tumoră cerebrală malignă.

La votul de marţi, senatorii trebuie să decidă dacă să înceapă sau nu dezbaterile în plen cu privire la o lege care să înlocuiască aşa-zisa Obamacare, legea sănătăţii adoptată în timpul fostei administraţii democrate a preşedintelui Barack Obama, în 2010. Dacă liderii Senatului nu vor întruni suficiente voturi în favoarea versiunii lor de înlocuire a legii Obamacare, vor fi nevoiţi să găsească altă strategie sau să treacă la alte probleme legislative. Camera Reprezentanţilor a adoptat legea de reformă în sănătate în aprilie.

Preşedintele Donald Trump şi-a intensificat criticile la adresa senatorilor republicani pentru eşecul de a adopta o nouă lege a sănătăţii şi chiar luni i-a chemat la Casa Albă pentru a le reproşa că nu şi-au "făcut datoria de a pune capăt coşmarului Obamacare", scrie Agerpres.

Cum niciun democrat nu va vota probabil în favoarea lansării dezbaterilor, republicanii — care ocupă 52 de locuri din cele 100 ale Senatului — nu-şi pot permite să piardă mai mult de două voturi. Senatoarea Susan Collins este singurul republican care a declarat public că va vota împotrivă, dar este posibil să i se alăture şi alţii.