În faţa palatului prezidenţial din Varşovia, între 14.000 de manifestanţi, potrivit poliţiei, şi 50.000, potrivit primăriei, au cerut preşedintelui Andrzej Duda să opună veto reformei Curţii Supreme, precum şi altor două reforme care cresc controlul puterii executivului asupra sistemului judiciar.Potrivit adversarilor săi, reforma acordă ministrului justiţiei mijloacele de a influenţa activitatea Curţii Supreme.

"Noi apărăm democraţia", "Tribunale libere" sau "Polonia liberă europeană", scandau manifestanţii fluturând steagul polonez. După manifestaţie, protestatarii s-au îndreptat spre parlament.Manifestaţii similare au avut loc în alte o sută de oraşe şi localităţi poloneze.

Mai devreme în timpul zilei, liderul Platformei Civice (centristă, opoziţie), Grzegorz Schetyna, a denunţat o "lovitură de stat", în timp ce Ryszard Petru, preşedintele partidului Nowoczesna (liberal, opoziţie), a vorbit despre "o zi proastă pentru democraţia poloneză".

Miercuri, Comisia Europeană a cerut Varşoviei "suspendarea" reformelor sale, ameninţând cu sancţiuni.

Conservatorii aflaţi la guvernare în Polonia au sfidat, joi, Comisia Europeană prin adoptarea legii controversate privind reforma Curţii Supreme poloneze. Legea a fost votată în camera inferioară a parlamentului polonez cu 235 de voturi pentru, 192 contra şi 23 de abţineri.

Intenţia Partidului Lege şi Justiţie (PiS, de guvernământ) de a permite parlamentului polonez să-i desemneze pe cei 25 de membri ai Consiliului Naţional al Magistraturii a provocat proteste în Polonia şi critici din partea Uniunii Europene.PiS, majoritar în ambele camere ale parlamentului şi încă în mod clar în fruntea sondajelor de opinie, prezintă reformele ca fiind esenţiale pentru eficientizarea sistemului judiciar şi combaterea corupţiei. El consideră rezistenţa la aceste iniţiative ca o apărare a privilegiilor şi impunităţii unei "caste" de judecători.

În timpul serii, prim-ministrul polonez Beata Szydlo a ţinut un discurs la televiziunea publică. "Nu ne vom lăsa intimidaţi de apărătorii elitelor, fie că ei sunt polonezi sau străini", a declarat ea.

Opoziţia vede în reformele justiţiei o slăbire a separării puterilor şi o încercare de a le facilita conservatorilor controlul întregii vieţi sociale.