"Există o convergenţă enormă între programul său şi al meu cu privire la reformele necesare care trebuie făcute în Europa, în special în zona euro", a declarat fostul preşedinte al Parlamentului European, care rămâne mult în urma Angelei Merkel în sondaje.

Întâlnirea, care a durat mai mult de o oră, a avut loc sub semnul "încrederii", a comentat Martin Schulz, care a văzut în ea un semn de apropiere în ciuda cooperării strânse dintre preşedintele francez şi cancelarul creştin-democrat.

Emmanuel Macron şi candidatul social-democrat (SPD) pledează mai ales pentru instituirea unui ministru de finanţe şi a unui plan de investiţii în zona euro.

Cancelarul Angela Merkel a declarat la 13 iulie în timpul unui consiliu de miniştri franco-german la Paris că nu are "nimic împotriva unui buget al zonei euro" şi că ''se poate vorbi despre un ministru european de finanţe", dar a adăugat că aceste probleme vor putea fi discutate doar după alegerile generale din 24 septembrie în Germania.

În timpul întâlnirii, preşedintele francez a pledat de asemenea pentru "mecanisme de solidaritate mai puternice" care să treacă printr-un "buget" al zonei euro, "un guvern ce decide cu privire la alocarea acestui buget şi un control democratic care nu există în prezent".