Întrebat de jurnalişti joi după-amiază, în cursul unei vizite la sediul Departamentului Apărării, despre suplimentarea efectivelor militare americane în Afganistan, Donald Trump a răspuns: "Vom vedea. Dar avem operaţiuni foarte bune împotriva reţelei Stat Islamic. Reţeaua Stat Islamic se prăbuşeşte rapid".

Combaterea filialei regionale a organizaţiei teroriste Stat Islamic este doar una dintre sarcinile campaniei militare de stabilizare a Afganistanului.

În urmă cu câteva săptămâni, Donald Trump i-a oferit secretarului Apărării, James Mattis, aprobarea pentru suplimentarea cu 3.900 de membri a efectivelor din Afganistan, aflate acum la nivelul de 8.500 de militari. Majoritatea militarilor americani din Afganistan au sarcina de a oferi susţinere armatei afgane în confruntările cu insurgenţii talibani.

Însă James Mattis nu a trimis încă militari suplimentari în Afganistan, iar unii oficiali americani au speculat că Pentagonul ori Preşedinţia s-ar fi răzgândit.

"În mod clar, Donald Trump este foarte rezervat. Nici James Mattis nu este convins în privinţa logicii strategice a suplimentării trupelor (...)", a explicat un fost oficial SUA care cunoaşte evoluţia dezbaterii.

Afirmaţiile făcute joi de Donald Trump la Pentagon, unde s-a întâlnit cu principalii comandanţi militari americani, riscă să amplifice incertitudinea privind suplimentarea trupelor şi strategia în Afganistan.