La propunerea guvernului, parlamentul de la Ankara a votat pentru prelungirea stării de urgenţă ce urma să expire miercuri, a precizat Anadolu.

Solicitarea cabinetului a fost făcută în urma ceremoniilor organizate la sfârşitul săptămânii trecute pentru marcarea unui an de la puciul eşuat în care au fost ucise circa 250 de persoane.

Starea de urgenţă, adoptată pe 20 iulie anul trecut, a fost deja prelungită de trei ori — în octombrie, ianuarie şi aprilie.

De la impunerea stării de urgenţă, mai mult de 50.000 de persoane au fost arestate şi 150.000 au fost demise sau suspendate din funcţie în cadrul măsurilor de represiune luate de guvernul turc după lovitura de stat eşuată.

Guvernul de la Ankara susţine că aceste măsuri sunt necesare pentru a face faţă provocărilor de securitate şi împotriva susţinătorilor clericului musulman Fethullah Gulen, acuzat de autorităţile turce de orchestrarea tentativei de puci. Gulen a dezminţit orice implicare a sa în tentativa de lovitură de stat militară.

Liderul principalului partid de opoziţie (Partidului Republican al Poporului, CHP), Kemal Kilicdaroglu, a cerut sâmbătă guvernului să ridice starea de urgenţă care, a spus el, 'a devenit permanentă'.

Însă preşedintele Erdogan a reiterat cu mai multe ocazii că starea de urgenţă va fi ridicată 'atunci când toate problemele vor dispărea'.