Prin această lege, 800.000 de persoane ar fi primit automat cetăţenie italiană. Însă, proiectul legislativ a fost amânat după ce a avut nevoie de ani pentru a ajunge pe masa Senatului, scrie news.ro.

Dreapta a lăudat decizia premierului, dar grupurile pentru protecţia migranţilor s-au arătat dezamăgite. Gentiloni a minimalizat importanţa amânării legii, susţinând că a rămas fără timp şi va readuce în discuţie această lege în sesiunea din toamnă a Parlamentului.

Acesta a atras atenţia asupra problemelor generate de termenele limită din calendarul senatorilor, dar a susţinut că principala problemă este reprezentată de lipsa sprijinului politic pentru această lege în mijlocul crizei migranţilor din Italia.

Peste 88.000 de migranţi au fost salvaţi de la începutul acestui an în timp ce încercau să traverseze Marea Mediterană şi au debarcat în porturile Italiei, potrivit Naţiunilor Unite.

De asemenea, alţi 2.160 de migranţi s-au înecat de la începutul anului în timp ce încercau să traverseze periculoasa rută Libia-Italia.

Guvernanţii italieni insistă asupra extinderii programului de relocare a refugiaţilor, care este limitat la azilanţi din Eritreea şi Siria. În ultimii doi ani, doar 5.001 solicitanţi de azil au fost relocaţi în 18 ţări europene din Italia. Asta înseamnă 14% din ţinta de 34.953 de migranţi fixată de către Bruxelles.

Mulţi migranţi au ajuns pe insula Sicilia, iar primarii locali au protestat în weekend după ce un prefect a decis să cazeze 50 de migranţi într-un hotel din Sinagra.

Multe ţări europene au decis deja să acorde automat cetăţenie pentru copii migranţilor, care s-au născut pe teritoriul naţional, deşi condiţiile acordării cetăţeniei sunt extrem de variate în UE.

Coaliţia italiană vrea să acorde cetăţenie pentru copii imigranţilor care s-au născut sau au ajuns înainte de a împlini vârsta de 12 ani în Italia.

Totuşi, aceştia trebuie să petreacă cinci ani în sistemul educaţional din Peninsulă.

Deşi este dificil pentru imigranţi să obţină cetăţenie atunci când nu au niciun părinte italian, 201.501 de persoane au primit cetăţenie italiană doar în 2016.