"Nimeni nu poate spune ce va aduce viaţa, dar cu siguranţă intenţionez să continui pentru încă patru ani", a afirmat Merkel ca răspuns la o întrebare privind aşteptările electoratului în legătură cu capacitatea sa de a-şi îndeplini viziunea pentru Germania.

În interviul transmis de ARD, cancelarul a vorbit despre chestiuni interne precum refugiaţii şi investiţiile, dar şi despre relaţiile cu Turcia şi NATO.

În pofida unei fricţiuni cu Uniunea Creştin Socială, aripa bavareză a partidului pe care îl conduce, Uniunea Creştin Democrată (CDU), Merkel refuză să impună o limită pentru numărul de refugiaţi cărora li se permite să intre în ţară.

"În ceea ce priveşte introducerea unei limite maxime, poziţia mea este clară: nu o voi accepta", a spus ea, adăugând că numărul refugiaţilor ar putea fi redus prin reglementări şi prin acţiuni care să prevină situaţiile ce îi împing pe oameni să plece dintr-o ţară în alta.

Această poziţie este în contradicţie cu cea a CSU, formaţiune al cărei lider, Horst Seehofer, a ameninţat că nu va intra într-o coaliţie fără o limită superioară anuală pentru refugiaţi.

Angela Merkel consideră NATO ca un partener în rezolvarea problemelor Germaniei cu preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, în contextul în care ambele state sunt membre ale Alianţei.

Ea a mai declarat că guvernul său va refuza cu ''fermitate'' să negocieze cu Turcia în legătură cu dreptul parlamentarilor germani de a-i vizita pe militarii germani de la bazele NATO din Turcia.

Însă ea a evidenţiat că este în interesul lor comun în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic sub steagul NATO ca discuţiile dintre Turcia şi Germania să continue.