Majoritatea celor 298 de persone ucise în urma doborârii zborului MH17 sunt cetăţeni olandezi, dar la bordul avionului ce zbura pe 17 iulie 2014 de la Kuala Lumpur către Amsterdam se aflau şi 38 de australieni, precum şi alţi pasageri din încă 17 ţări.

Conform concluziilor anchetei conduse de Olanda, avionul a fost doborât de o rachetă antiaeriană Buk, de producţie rusească şi lansată din teritorului controlat de separatiştii proruşi în estul Ucrainei.

Luna trecută, autorităţile din Olanda au anunţat că suspecţii vor fi judecaţi, tot în lipsă, de justiţia din această ţară şi conform legislaţiei olandeze.

Şeful diplomaţiei australiene a subliniat duminică în declaraţia sa că ''orice demers legal'' este avut în vedere şi a cerut Rusiei să respecte rezoluţia 2166 a Consiliului de Securitate al ONU, promovată de Australia şi în care se cere susţinerea ''eforturilor pentru efectuarea unei investigaţii internaţionale independente aprofundată şi completă, în conformitate cu normele aviaţiei civile internaţionale''.

Rezoluţia ''cere tuturor statelor să coopereze astfel încât cei responsabili pentru această crimă să fie aduşi în faţa justiţiei'', a amintit ministrul Julie Bishop.

Decizia Olandei de a-i judeca ''in absentia'' pe autorii atacului asupra avionului malaezian şi intenţia Australiei de a proceda la fel, deşi făptaşii nu sunt cunoscuţi, urmează după ce aceste ţări au eşuat, din cauza opoziţiei Rusiei, în demersul de a constitui o instanţă internaţională care să se ocupe de acest caz.

Cu câteva zile în urmă, guvernul malaezian şi-a exprimat speranţa că suspecţii vor fi cunoscuţi până la finele anului.