Măsura anunţată vineri de surse din aeroporturi a fost luată la cererea Statelor Unite, pentru a creşte securitatea aeronavelor împotriva actelor teroriste.

Vor fi probabil afectate aeroporturile Haneda din Tokyo, Narita, din apropierea capitalei, noul Chitose, Sendai, Chubu, Kansai şi Fukuoka, de unde decolează curse directe spre SUA. Ca urmare, este posibil să se înregistreze întârzieri, deoarece mulţi pasageri s-ar putea să nu afle din timp despre noua politică.

Vor fi verificate prin sondaj laptopurile, tabletele, cărţile electronice şi camerele foto şi video, afirmă sursele citate. Telefoanele mobile, inclusiv cele de tip smartphone, nu sunt vizate.

Pentru verificări se vor folosi dispozitive speciale, care pot detecta urmele de explozibili prin simpla trecere peste echipamentele electronice.

Potrivit Kyodo, controalele suplimentare vor avea loc, probabil, la porţile de îmbarcare, nu în zonele de control de securitate, deoarece americanii insistă ca pasagerilor verificaţi să nu li se permită contactul cu cei care urcă în alte avioane.