Costa Rica – Constituţia ţării „iubitoare de pace” a interzis armata încă din 1949. Costa Rica a fost recent catalogată drept cea mai fericită ţară din lume.

Liechtenstein – Ţara europeană a renunţat la armată în 1868 pentru a economisi bani. În caz de război, îşi vor face armată. Statul are una dintre cele mai mici rate de şomaj din lume.

Samoa – Nu a avut niciodată armată. În cazul în care va fi vreodată atacată, Noua Zeelandă a promis să-i sară în ajutor.

Andorra – Micul stat a reuşit să stea departe de războaie în ultimii 1.000 de ani, motiv pentru care nu are nici armată. În caz că se întâmplă ce-i mai rău, statul are tratate de protecţie cu Spania şi Franţa.

Dominica – Ţara insulară din Caraibe nu are o armată din 1981. Nu e de mirare, având în vedere că are o populaţie foarte mică.

Tuvalu – Ţara membră Commonwealth din Polinezia nu a avut nicioadată armată. Sunt slabe şanse să aibă vreodată nevoie pentru că insula are resurse naturale limitate şi nu este situată într-o zonă strategică importantă. De asemnea, are o populaţie de aproape 12.000 de oameni.

Vatican – Cea mai mică ţară din lume nu are armată şi este de înţeles de ce.

Grenada – Încă din momentul invaziei americane din anul 1983, statul Grenadă din Marea Caraibelor nu a mai avut o forţă armata. De aproape 3 decenii, Grenada se bazează doar pe forţă poliţienească şi pe un precar Sistem de Protecţie Regională.

Republica Kiribati – Este o altă ţară insulară care nu are armată, dar se bazează pe Noua Zeelandă şi Australia, în caz de nevoie.

Republica Nauru - Australia este responsabilă să asigure liniştea insulei, deşi statul are poliţie armată. Ţara are doar 28 de kilometri de străzi.

Sfânta Lucia – Această ţară are două forţe paramilitare mici, dar nu şi armată propriu-zisă. Este protejată de Sistemul de Protecţie Regională – un acordul semnat de asemenea de alte ţări precum Dominica, Grenada, Barbados, Antigua şi Barbuda, St. Kitts şi Nevis şi Sfântul Vicenţiu şi Grenadinele.

Insulele Solomon – În urma neliniştii din 2006 şi a intervenţiei Australiei şi Noii Zeelande, nu a fost menţinută armată în Insulele Solomon. Statul are, în schimb, unele dintre cele mai frumoase recife de corali.

Insulele Marshall - Nici urmă de armată aici. Nici nu e nevoie, având în vedere că SUA, care au a doua cea mai mare armată din lume, sunt responsabile să apere această republică.

Statele Federale ale Microneziei – Ţara cuprinsă de aproximativ 600 de insule a semnat de asemenea acordul de apărare cu SUA, alături de Insulele Marshall şi alte ţări insulare din Pacific şi Palau.