Prezent la o conferinţă în Berlin, Lavrov a afirmat că Guvernul Rusiei este ”flatat” de faptul că cele mai multe servicii de informaţii străine cred că Rusia are capacitatea de a influenţa soarta democratică a unor state puternice. El a negat în mod insistent orice implicare a Rusiei în alegerile vreunui alt stat.

Întrebat dacă Rusia are vreo implicare în alegerile parlamentare din Germania ce vor avea loc în luna septembrie, în care Angela Merkel candidează pentru cel de-al patrulea mandat de cancelar, Lavrov a negat vehement.

”Suntem flataţi de faptul că lumea ne percepe ca pe o ţară care are abilitatea de a decide soarta lumii, a Statelor Unite, a Germaniei”, a declarat Lavrov. Ministrul rus de Externe a adăugat că, dacă Rusia ar fi avut această putere, fostele republici sovietice nu s-ar mai fi opus deciziilor venite de la Moscova.

”Poate nu ar mai fi existat criza din Ucraina sau alte probleme”, a continuat Lavorv, făcând referire la speculaţiile privind puterea de influenţare a Rusiei a procesului politic din alte state.

În plus, Lavrov este de părere că toate criticile aduse Rusiei reprezintă a abordare distructivă. El a dat exemplul acuzaţiilor venite dinspre SUA, care ”nu au reuşit să furnizeze nicio dovadă concretă legată de implicarea Rusiei în alegerile prezidenţiale americane”.

Luna trecută, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a declarat că hackerii pot veni din orice ţară, însă a recunoscut că pot exista ”patrioţi ruşi” care să acţioneze împotriva statelor care critică Rusia. Cu toate acestea, Kremlinul a negat constat orice implicare a statului rus.

La recentul summit al celor mai puternice 20 de economii ale lumii, Donald Trump l-a întrebat pe Putin dacă Rusia a avut vreo implicare în alegerile prezidenţiale din SUA din 2016, însă liderul de la Moscova a negat categoric orice implicare.