Cel puţin 50 de persoane au murit înecate, în alunecări de teren sau electrocutate în urma inundaţiilor provocate de ploile musonice în statul Assam de la jumătatea lui iunie, a declarat Nava Deka, oficial responsabil pentru gestionarea situaţiilor de criză.

Nouăsprezece persoane au murit şi în statul vecin Arunachal Pradesh, printre care şi 14 persoane dintre-o familie îngropată de o alunecare de teren în cursul acestei săptămâni.

Media locale au relatat despre inundaţii şi decese şi în state ca Manipur sau Mizoram, notează DPA.

În total, 85 de persoane şi-au pierdut viaţa în urma inundaţiilor care au afectat 58 de districte din nord-estul ţării în ultimele săptămâni, a declarat presei Jitendra Singh, ministru federal care răspunde de regiune.

Nava Deka a spus că situaţia inundaţiilor din Assam s-a înrăutăţit, nu mai puţin de 35 dintre cele 50 de decese din acest stat înregistrându-se în ultimele zece zile.

"1,7 milioane de oameni din 2.500 de sate au fost afectaţi, fiind strămutaţi, izolaţi sau înregistrând pagube ale recoltelor şi proprietăţilor", a spus Deka.

"Aproape 30.000 de persoane rămase fără locuinţe şi-au găsit adăpost în 382 de tabere deschise în Assam", a adăugat el.

Principalul sanctuar pentru fauna sălbatică din Assam, Parcul Naţional Kaziranga, unde se află cea mai mare concetrare de rinoceri cu un singur corn din lume, a fost şi el inundat.

Ploile au mai scăzut în intensitate vineri, ceea ce a determinat autorităţile să trimită echipe de medici şi paramedici în regiunile afectate pentru a preveni izbucnirea unor boli care pot fi răspândite de apă.