Ex-preşedinte de stânga, Lula, 71 de ani, care a condus Brazilia între 2003 şi 2010, a fost lăsat în libertate şi va putea face apel, conform sentinţei judecătorului Sergio Moro.

Dacă verdictul va fi confirmat la recurs, Lula va merge la închisoare şi nu se va putea prezenta la alegerile prezidenţiale din 2018, la care conduce în privinţa intenţiilor de vot.

Lula este acuzat de a fi beneficiat de cadouri în valoare de 3,7 milioane de reali (1,06 milioane euro), inclusiv un triplex într-o staţiune balneară, din partea OAS, o companie de construcţii implicată în scandalul cu multe ramificaţii Petrobas.

Fostul şef de stat, care este vizat de asemenea de alte patru proceduri judiciare, a negat mereu toate acuzaţiile la adresa sa, susţinând că nu sunt bazate pe dovezi concrete.

Unul din avocaţii săi a anunţat miercuri că Luiz Inácio Lula da Silva va face apel la condamnarea sa în faţa justiţiei braziliene şi a ONU.

"Noi vom face apel şi vom dovedi nevinovăţia sa în faţa tuturor instanţelor imparţiale, inclusiv Naţiunile Unite", a declarat, într-un mesaj pentru AFP, unul din avocaţii fostului şef de stat brazilian, imediat după condamnarea acestuia la 9 ani şi jumătate de închisoare pentru corupţie şi spălare de bani.