"Eroica ofrandă a vieţii, trezită şi susţinută prin caritate, exprimă o imitare adevărată, deplină şi exemplară a lui Hristos", se afirmă într-un act legislativ adoptat din iniţiativa papei Francisc ("motu proprio").

Această ofrandă "liberă şi voluntară a vieţii" se caracterizează prin "acceptarea eroică" a unei morţi "sigure şi iminente", stipulează acelaşi text.

Ar putea fi vizate persoanele care i-au îngrijit pe bolnavii de ciumă şi care au murit la rândul lor după contagiere, a explicat un prelat citat de ziarul oficial al Vaticanului, L'Osservatore Romano.

Viitoarea persoană beatificată va trebui să facă dovada unei vieţi care a respectat virtuţile creştine şi să se bucure de reputaţia unui sfânt. Mai ales, beatificarea va necesita un miracol, obţinut graţie rugăciunilor care i-au fost adresate după moartea sa.

Beatificarea vizează persoane remarcabile pe care Biserica vrea să le dea ca exemplu în faţa creştinilor şi care sunt declarate "binecuvântate" în urma unei anchete minuţioase.

Noua posibilitate anunţată marţi vine în completarea altor "profiluri" existente, precum "virtuţi eroice" (o viaţă excepţională) şi martiriul generat de "ura faţă de credinţă" (care sunt dispensate de necesitatea existenţei unui miracol).

Agenţia de presă catolică I-Media consideră că noua definiţie ar putea să se aplice unei tinere italience al cărei proces de beatificare este în curs la Roma. Chiara Corbella a murit pe 13 iunie 2012 după ce a refuzat tratamentul anticancer care ar fi pus în pericol viaţa bebeluşului cu care era însărcinată. A murit la o lună după naşterea fiului ei.