În acelaşi timp, navele altor patru ONG-uri — Medici fără Frontiere (MSF), SOS Marea Mediterană, Salvaţi Copiii şi ProActiva Open Arms — se îndreptau spre Sicilia sau sudul Italiei cu un total de peste 2.700 de persoane salvate marţi, potrivit informaţiilor furnizate de aceste ONG-uri.

Aceste operaţiuni de salvare au fost coordonate de Garda de Coastă italiană.

Printre imigranţii salvaţi se aflau un mare număr de copii şi adolescenţi. Dar cel mai mic dintre aceşti pasageri a fost un camerunez născut marţi într-o mică barcă de lemn supraîncărcată, înainte ca mama lui să fie salvată.

De mai multe săptămâni Italia îşi multiplică apelurile pentru ajutor, cerând partenerilor săi europeni "o contribuţie concretă" pentru a opri plecările şi în special pentru o repartizare mai bună a imigranţilor salvaţi pe mare.

Capacitatea de primire a Italiei nu este "nelimitată", a avertizat săptămâna trecută premierul italian Paolo Gentiloni, dar el s-a lovit de refuzul partenerilor săi de a-şi deschide porturile.

Problema urmează să fie în centrul discuţiilor trilaterale, de miercuri după-amiază, de la Trieste (nord-est) între Gentiloni şi omologii săi francez şi german, Emmanuel Macron şi Angela Merkel.