„Data la care ne doream o înţelegere legată de această tranziţie a trecut”, a afirmat un executiv al unei bănci internaţionale cu sediul în Regatul Unit, adăugând că a luat deja decizia de a muta sute de posturi în alte state europene, indiferent de ce va face guvernul britanic.

Ministrul britanic de Finanţe Philip Hammond a declarat, săptămâna trecută, că Marea Britanie ar trebui să se lupte pentru a obţine o înţelegere avantajoasă pentru businessuri. Însă James Bardrick, şeful băncii americane Citi, susţine că guvernul s-a mişcat prea încet în negocierile cu UE, iar băncile vor fi pregătite să părăsească Marea Britanie în septembrie 2018.

„Au fost prea multe discuţii şi nicio acţiune concretă. Mă tem că este prea târziu acum”, a spus Bardrick.

Executivii băncilor spun că este posibil să dureze mai mult de 18 luni pentru a-şi reloca sediile, întrucât este nevoie de timp pentru a construi clădiri noi, a obţine autorizaţii de funcţionare, a angaja sau a reloca angajaţi şi a construi un capital în ţările membre UE.

Directorul uneia dintre cele mai mari bănci britanice a declarat pentru Reuters că a fost supus unor presiuni din partea angajaţilor pentru a elabora un plan de contingenţă şi că acesta va fi gata până la finalul verii.

Şi Mark CArney, guvernatorul Bank of England, a avertizat în trecut că băncile vor fi nevoite să îşi relocheze activitatea în alte ţări.