"Decizia a fost adoptată ţinând cont de faptul că guvernul Ecuadorului a construit un zid în Parcul Lineal, pe partea dreaptă a Canalului internaţional Zarumilla", a precizat diplomaţia peruană într-un comunicat.

Ministerul peruan a reamintit că a solicitat în repetate rânduri Ecuadorului "să suspende lucrările" efectuate pe o porţiune a graniţei dintre cele două ţări. 

Peru consideră că acest zid încalcă acordul de pace bilateral semnat în 1998 la Brasilia şi punând capăt la peste o jumătate de secol de dispute frontaliere ce au provocat două războaie, ultimul în 1995.

Potrivit acordului, "Ecuadorul s-a angajat să lase liberă o fâşie de 10 metri pe malul drept al Canalului pentru ca ambele ţări să poată efectua lucrări de întreţinere şi curăţare", a precizat comunicatul. 

Guvernul ecuadorian a reacţionat afirmând că "regretă decizia guvernului peruan", potrivit unui comunicat al Ministerul său de Externe. Quito a dat asigurări că zidul respectă acordul de pace şi va permite controlul inundaţiilor.

Cele două ţări au în comun o graniţă cu o lungime de 1.500 de kilometri, în mare parte în jungla amazoniană.