O asociaţie care reuneşte familiile victimelor şi Ministerul Justiţiei olandez au ajuns la un acord pentru ca familiile să poată viziona imaginile înregistrate de camerele video de supraveghere ale aeroportului din Schiphol cu câteva ore înainte de decolare.

Aparatul Boeing 777 al Malaysia Airlines, care făcea legătura între Amsterdam şi Kuala Lumpur, a fost doborât în 17 iulie 2014 în estul Ucrainei. Cele 298 de persoane aflate la bord, în majoritate de naţionalitate olandeză, şi-au pierdut viaţa.

"Am anunţat familiile ieri că am ajuns la un acord cu Ministerul Justiţiei pentru a viziona aceste imagini", a declarat Evert van Zijtveld, preşedintele asociaţiei familiilor victimelor MH17.

Reglementarea olandeză în domeniul de respectare a vieţii private constituia până în prezent un obstacol major în găsirea unui compromis. Familiile vor trebui de altfel să semneze un acord de confidenţialitate.

Imaginile au fost luate în ziua tragediei, între orele locale 04:00 şi 14:00 (02:00 şi 12:00 GMT), de către 34 de camere de securitate din holul "Plecări" de pe aeroportul Schiphol.

"Aceste înregistrări sunt incredibil de importante. Sunt ultimele imagini cu victimele", a subliniat Van Zijtveld, care a pierdut un fiu, o fiică şi pe socrii săi în catastrofă.

O dată a vizionării nu a fost totuşi încă stabilită, potrivit purtătoarei de cuvânt a Ministerului Justiţiei şi Securităţii. "Dar scopul nostru este de a da mai multe informaţii rudelor înainte de comemorarea prăbuşirii MH17 în 17 iulie", a declarat ea.

O anchetă penală efectuată de Olanda a conchis în septembrie 2016 că avionul a fost lovit de o rachetă de tip BUK adusă din Rusia şi trasă dintr-o zonă de luptă controlată de rebelii proruşi în estul Ucrainei. Anchetatorii olandezi au evitat totuşi să numească un vinovat şi nu au acuzat niciodată Moscova în mod direct că a furnizat racheta BUK şi sistemul său de transport. Guvernul rus a negat întotdeauna că ar fi implicat.

Incidentul a survenit în timp ce războiul din Ucraina ajunsese la paroxism, alimentând încă şi mai mult tensiunile între Occident şi Moscova.