Turcia: Liderul local al Amnesty International a fost arestat pentru legături cu Fethullah Gulen

Turcia: Liderul local al Amnesty International a fost arestat pentru legături cu Fethullah Gulen
Sursa: www.agerpres.ro Foto: epa.com 07.06.2017 06:20
Preşedintele filialei din Turcia a organizaţiei Amnesty International, Taner Kilic, a fost arestat marţi pentru presupuse legături cu clericul Fethullah Gulen, considerat de autorităţile de la Ankara răspunzător de tentativa de lovitură de stat de anul trecut, informează Reuters.

Poliţia turcă a anunţat că l-a reţinut pe Kilic alături alţi 22 de avocaţi din provincia Izmir.

"Taner Kilic are un istoric îndelungat şi distins de apărare chiar a genului de libertăţi pe care autorităţile turce sunt acum hotărâte să le încalce", a declarat secretarul general al Amnesty International, Salil Shetty. Organizaţia pentru apărarea drepturilor omului a precizat că preşedintele său din Turcia a fost reţinut la domiciliu, apoi dus la biroul său, iar poliţiştii au percheziţionat ambele locuri. Arestarea nu pare legată de activitatea lui Kilic în cadrul Amnesty sau îndreptată împotriva organizaţiei. Nu este clar pe ce se bazează suspiciunile de legături cu reţeaua lui Gulen.

După puciul eşuat din iulie 2016, în Turcia au fost arestate 50.000 de persoane şi au fost concediate sau suspendate din funcţii 150.000, inclusiv militari, poliţişti, cadre didactice şi funcţionari publici, acuzaţi de legături cu grupuri teroriste. Oficial, represiunea este prezentată ca necesară având în vedere gravitatea loviturii de stat, în care şi-au pierdut viaţa peste 240 de oameni. Gulen, acuzat că ar fi orchestrat tentativa de răsturnare a regimului condus de preşedintele Recep Tayyip Erdogan, locuieşte din 1990 în statul american Pennsylvania şi a negat orice implicare în evenimente.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI