"Finanţarea anuală este în etape. A treia rămasă pentru sfârşitul anului nu mai este transferată", a declarat preşedintele Dumei de Stat (camera inferioară a parlamentului rus), Viaceslav Volodin, citat de media de stat.

Delegaţia rusă la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei şi-a pierdut mare parte din drepturi, inclusiv dreptul de vot, după anexarea de către Rusia a peninsulei ucrainene Crimeea, în 2014.

Consiliul Europei, a cărui misiune este de a veghea la respectarea drepturilor omului, democraţiei şi statului de drept pe continent, a menţionat că Moscova a mai lansat în trecut ameninţări similare.

"Azi nu e prima dată când citim asta în presa rusă", a remarcat pentru DPA purtătorul de cuvânt al CoE, Daniel Hoeltgen. Acesta a adăugat că, "totuşi, nu putem confirma că autorităţile ruse au informat Consiliul Europei" în acest sens.

Rusia a anexat Crimeea, care găzduieşte o importantă bază navală rusă, şi şi-a acordat sprijinul — cel puţin verbal — rebeliunii separatiste din unele zone din estul Ucrainei, ca represiuni după înlăturarea de la putere a preşedintelui prorus al acesteia, pe fondul unor ample proteste prooccidentale. Moscova a denunţat un puci susţinut de Occident la Kiev în anul 2014. De curând, estul Ucrainei a intrat în cel de-al patrulea an de confruntări armate între rebelii proruşi şi trupele ucrainene, conflict soldat cu aproape 10.000 de morţi de la declanşarea sa în aprilie 2014, la o lună după anexarea Crimeii.