Manifestanţii au cerut şi demisia şefului poliţiei, Tibor Gaspar, şi a procurorului special Dusan Kovacik, cărora le reproşează că nu luptă suficient împotriva corupţiei.

Presa slovacă a estimat că între 5.000 şi 10.000 de oameni au participat la protest – unul dintre cele mai ample de când premierul Robert Fico a preluat puterea în 2012. Poliţia nu a făcut estimări oficiale.

„Sensibilitatea faţă de corupţie creşte, iar premierul a reflectat aceste lucruri în activităţile sale – a numit un nou şef al unităţii anticorupţie, a vorbit la seminarii anticorupţie, însă o încheiere simbolică lipseşte”, a explicat analistul politic Martin Slosiarik. „Mulţi oameni nu cred că dreptatea este pentru toţi, nu cred în principiile democraţiei, ceea ce a ajutat partidele extremiste”, a adăugat el.

Protestul împotriva lui Kalinak, numărul doi din formaţiunea Smer, a lui Robert Fico, vine în condiţiile în care protestele societăţii civile se intensifică pe flancul de est al UE.

Polonia, Ungaria şi România au înregistrat manifestaţii antiguvernamentale de proporţii în ultimele luni, în timp ce mii de cehi au ieşit în stradă în mai, pentru a cere demisia ministrului de Finanţe. O temă frecventă este corupţia şi incapacitatea sistemelor judiciare de a trimite în spatele gratiilor suspecţi puternici, reaminteşte Reuters.

Radio Europa Liberă relatează că în fruntea protestatarilor este un tânăr de numai 18 ani, care nu a terminat încă liceul, David Straka. El a devenit deja o figură cunoscută la nivel naţional în Slovacia, pentru că este unul dintre cei care a mobilizat miile de oameni care au ieşit pe stradă.

„Ne-am adunat aici ca fiecare dintre noi să-şi facă vocea auzită”, le-a spus el, luni, protestatarilor. „Nu trebuie să tăcem. Vocea noastră trebuie să denunţe corupţia din ţară. Vocea noastră contează”, afirmă cu tărie David Straka.

David a planificat primul protest împreună cu o colegă de şcoală care organiza o manifestaţie similară cu cea de la Bratislava în estul Slovaciei, menţionează Europa Liberă. Cei doi au început prin a-şi invita prietenii de pe reţelele de socializare, dar au venit atâţia oameni, încât în scurt timp au devenit extrem de cunoscuţi.

„Ne gândeam că suntem doar doi elevi de liceu, că vom face un protest şi că vom contribui cu părerile noastre la o discuţie mai amplă despre corupţia din Slovacia, ca să spunem că noi, elevii, nu suntem de acord cu corupţia. Am devenit, însă, una din forţele care luptă împotriva corupţiei, o forţă considerabilă. Ne-a surprins asta şi ne-a dat un simţ al răspunderii, iar evenimentele ne-au surprins în timp ce noi încă mai suntem la şcoală. Am fost nevoiţi să petrecem mai puţin timp la şcoală şi unii profesori n-au fost prea încântaţi de asta”, a declarat David Straka.

Tocmai de aceea, comentează Europa Liberă, este semnificativ faptul că într-o ţară cu 5 milioane de locuitori protestele au fost organizate de câţiva tineri idealişti.

După aderarea la Uniunea Europeană în 2004, economia Slovaciei s-a dezvoltat mult, iar standardele de viaţă au crescut semnificativ, dar mulţi slovaci se plâng că ţara lor nu a apărat statul de drept, în special în ceea ce priveşte combaterea dării şi luării de mită.