O lege asemănătoare a fost adoptată în nordul Spaniei în 2014, în Navarra, însă ea a fost suspendată de Curtea Constituţională în aşteptarea examinării sale pe fond, la cererea guvernului conservator condus de Mariano Rajoy.

În Spania, legea penalizează consumul de canabis în public, dar nu prevede nicio sancţiune pentru consumul de canabis într-un cadru privat, fiind astfel tolerat.

Cluburile de consumatori de canabis au apărut în urma acestui vid legislativ şi au prosperat în ultimii ani. Aceste asociaţii — între 700 şi 800, potrivit estimărilor — permit consumul de canabis în spaţii închise.

Însă ele funcţionează în condiţii de incertitudine şi fac uneori obiectul unor procese demarate pentru trafic de droguri. În alte cazuri, cluburile în cauză primesc amenzi considerabile.

Legea catalană impune un anumit număr de condiţii pentru ca stabilimentele vizate să poată să funcţioneze în regiune: membrii lor trebuie să aibă vârste de peste 18 ani, a fost impusă o cantitate maximală de canabis vândută fiecărui membru, a fost implementată interdicţia de a vinde alcool şi tutun.

Consumul de canabis înregistrează o frecvenţă ridicată în Spania. Potrivit celui mai recent sondaj naţional realizat pe această temă (2015-2016), 9,5% dintre spanioli au consumat canabis cel puţin o dată în perioada menţionată. În comparaţie, procentul înregistrat la nivelul întregii Europe este de 6,6%.