Acuzaţiile au fost comunicate joi reprezentanţilor legali ai lui Pell şi au fost depuse deja la curtea de magistraţi din Melbourne. Cardinalul este aşteptat la curte pe 18 iulie.

„Cardinalul Pell se confruntă cu acuzaţii multiple şi există mai mule plângeri”, a declarat comisarul poliţiei din Victoria, Shane Patton.

Pell este oficialul cu cel mai înalt rang din biserica Catolică de până acum care a fost inclus în scandalul iscat în urmă cu mai mulţi ani asupra abuzurilor sexuale faţă de minori. Pell a negat în mod constant toate acuzaţiile făcute împotriva lui. După ce s-a făcut publică posibilitatea ca acesta să fie acuzat, cardinalul a declarat că „aş vrea doar să reafirm că sunt nevinovat”.

„Îmi păstrez poziţia asupra ce am spus în faţa comisiei regale şi în alte locuri (n.red.: în ce privesc abuzurile sexuale cu minori). Trebuie să aşteptăm până la finalul procesului, şi, evident, voi coopera în totalitate” a adăugat Pell, citat de The Guardian. Deocamdata nu se ştiu detalii concrete despre acuzaţii, poliţiştii pornind investigaţia încă de anul trecut.

Tot atunci, Pell a motivat că are probleme de sănătate şi că nu se poate întoarce în Australia pentru a se apăra în faţa comisiei regale în ce priveau acuzaţiile de abuz sexual cu minori. În schimb, pentru a-şi dovedi nevinovăţia, acesta a trimis de la Roma mai multe înregistrări în care se apăra de acuzaţii.

Comisia regală, formată în 2013 pentru a da un răspuns instituţional în ce privesc abuzurile, are de publicat un raport final până la sfârşitul anului, pe 15 decembrie.

În februarie, Senatul din Australia i-a cerut cardinalului să se întoarcă în ţară pentru a răspunde investigaţiilor pornite de către poliţişti. Însă, Pell a criticat apelul, spunând că Senatul nu ar trebui să se implice în treburile poliţiei. Fost ahiepiscop în Sydney şi mai apoi în Melbourne, în 2014 acesta a devenit secretar la trezoreria Vaticanului.