Dezideratul ca europenii să-şi ia destinul în propriile mâini într-un grad mai mare a devenit şi mai actual după venirea la putere a preşedintelui american.

Joi dimineaţă, cancelarul Angela Merkel va face o declaraţie despre obiectivele G20 în faţa Camerei Deputaţilor din Berlin în jurul orei locale 09:00 (07:00 GMT), după care se va întâlni la miezul zilei cu responsabili europeni care vor participa la summitul de la Hamburg (nordul Germaniei) în 7 şi 8 iulie.

Este vorba de preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, premierii britanic şi italian, Theresa May, respectiv Paolo Gentiloni, precum şi cu şefi de guvern din Spania, Olanda şi Norvegia, invitaţi de această dată la G20, şi cu lideri ai instituţiilor UE.

Summitul liderilor ţărilor dezvoltate G20 promite să fie una dintre reuniunile internaţionale cele mai tensionate din ultimul timp.

Pe agenda summitului figurează lupta împotriva încălzirii climatice, comerţul, migraţia globală sau ajutorul pentru dezvoltare — subiecte tradiţionale pentru acest tip de reuniuni, dar noua administraţie americană a marcat o ruptură.

Donald Trump a anunţat retragerea SUA din Acordul de la Paris privind clima şi promovează o retorică protecţionistă în materie de comerţ, în special faţă de Germania şi exporturile sale, şi doreşte să lupte împotriva migraţiei prin construirea unui zid la graniţa cu Mexicul.

Conform mai multor surse diplomatice, lucrările pregătitoare ale G20 pentru a se ajunge la o declaraţie comună s-au dovedit până acum "foarte dificile". În acest context, Berlinul doreşte să se asigure că Europa se va prezenta ca un front unit în faţa preşedintelui american la Hamburg.

"Merkel a convocat un summit între europeni înaintea G20" pentru a "asigura coeziunea pentru că problema este în relaţia cu Trump", a subliniat un diplomat.

Şeful diplomaţiei germane Sigmar Gabriel acuză pe faţă Washingtonul de intenţie de sabotaj. "Nu există o strategie antiamericană şi cu siguranţă nu din partea guvernului german, dar sunt strategi americani care planifică o politică anti-Europa şi anti-Germania", a declarat ministrul de externe german, citat de France Presse.

Autorităţile germane au relevat cu oarecare surprindere că Donald Trump a ales, în ajunul G20, să efectueze o vizită în Polonia, la o reuniune a ţărilor din Europa de Est, dintre care unele, cum ar fi Ungaria, contestă linia Angelei Merkel în Europa.

Trump va participa în 6 şi 7 iulie, la Wroclaw, la summitul "Iniţiativei celor Trei Mari", alături de lideri din mai multe state din centrul, estul şi sudul Europei "pentru a demonstra legăturile noastre puternice cu Europa Centrală", menţiona anterior un comunicat al Casei Albe, citat de Reuters.

"Este o poziţie destul de tradiţională a diplomaţiei americane de a juca pe divizarea europenilor, între Est şi Vest şi îmi imaginez că aceasta îi place mult lui Trump", explică Jean-Dominique Giuliani, preşedintele Fundaţiei Schuman, specializat în probleme europene.

Pentru a contracara această tendinţă, Angela Merkel poate să conteze pe dinamica regăsită în relaţia cu Franţa de la alegerea preşedintelui Emmanuel Macron, chiar dacă o formă de competiţie pentru leadership în Europa începe să se contureze între cei doi.

Tânărul lider francez a reuşit două "lovituri" diplomatice recent, făcând ca preşedintele rus Vladimir Putin să se deplaseze la Paris şi să obţină ca Donald Trump să vină în Franţa la 14 iulie, de Ziua naţională a Franţei.

"Cu Macron, Franţa revine (pe scenă), există aici o reechilibrare necesară în relaţia cu Germania", după o perioadă dominată de Angela Merkel în Europa, subliniază expertul citat.