Liderul opoziţiei din Rusia, fondator al Fundaţiei pentru Combaterea Corupţiei şi un critic făţis al preşedintelui Putin, Alexei Navalnîi, este unul dintre cei "25 cei mai influenţi oameni din mediul virtual", conform publicaţiei americane "Time". Printre vedetele internetului, el ocupă locul 8 după formaţia sud-coreeană BTS şi înaintea preşedintelui SUA, Donald Trump. 

"Într-o ţară în care statul controlează aproape toată presa, activistul rus a folosit platforma YouTube pentru a înlătura blocada informaţională a Kremlinului", notează publicaţia "Time". Din cauză că lui Navalnîi nu i se permite să apară la postul public de televiziune, campaniile sunt dependente de reţelele de socializare. Canalul său de pe platforma YouTube are peste un milion de abonaţi. 

Echipe de campanie, dar data alegerilor lipseşte

În ciuda piedicilor pe care i le-a pus Kremlinul, Navalnîi se pregăteşte pentru alegerile prezidenţiale din 2018. Data exactă a plebiscitului va fi stabilită în parlamentul moscovit la finele acestui an. Deocamdată certă este numai luna în care se vor desfăşura: martie.

Încă din februarie Navalnîi şi-a înfiinţat echipele de campanie. La jumătatea lunii iunie existau deja aproape 50 de echipe regionale. Recent pe pagina de internet a liderului opoziţiei era publicat următorul mesaj: "Suntem reprezentaţi în toate oraşele cu o populaţie de peste un milion de locuitori şi, cu excepţia a două aşezări urbane, suntem prezenţi şi în aproape toate oraşele cu o populaţie de peste 500.000 de locuitori. 120.000 de voluntari sunt implicaţi în campania lui Navalnîi în toate aceste orăşele a căror populaţie însumată reprezintă jumătate din numărul total de locuitori al Rusiei."

Cu toate acestea, Comisia Electorală Centrală din Rusia a anunţat că, în prezent, nu se derulează "nicio campanie electorală oficială în Federaţia Rusă". "Constituirea echipelor care vor sprijini candidatura lui Navalnîi" nu este în conformitate cu legea electorală. În replică, Ivan Zhdanov, expert juridic al Fundaţiei pentru Combaterea Corupţiei, a subliniat în paginile ziarului "Vedomosti" dreptul fiecărui candidat de a desfăşura campanii publice chiar dacă startul luptei electorale se va da, oficial, în noiembrie sau decembrie.

Autorităţile: Navalnîi nu poate să candideze

Mai departe Comisia Electorală a afirmat că Navalnîi nu poate intra în cursa pentru Kremlin din cauza unei condamnări penale. În luna februarie, liderul opoziţiei a fost condamnat la 5 ani de închisoare cu suspendare pentru un presupus furt de masă lemnoasă. Acuzatul a respins învinuirile susţinând că procesul a fost numai o manevră menită să-i împiedice candidatura la alegerile prezidenţiale din 2018. Navalnîi îşi anunţase în decembrie 2016 intenţia de a se lansa în cursa electorală. 

Avocatul său va ataca la Curtea Europeană a Drepturilor Omului verdictul pronunţat în februarie. Curtea de la Strasbourg a condamnat deja Rusia, tot în luna februarie, pentru reţinerea arbitrară a opozanţilor. Juraţii au ajuns la concluzia că, între 2012 şi 2014, Navalnîi a fost arestat şi reţinut timp de mai multe ore fără niciun motiv, în urma participării sale la mai multe manifestări paşnice la Moscova. Membrii echipei lui Alexei Navalnîi sunt convinşi că strategia exercitării de presiuni politice cu scopul de a i se permite să candideze va da roade. 

Calea spre candidatură

Nominalizarea oficială a candidaţilor va fi posibilă abia după ce data alegerilor va fi stabilită. Legea din Federaţie prevede două căi de intrare în cursa pentru funcţia supremă în stat: în calitatea de candidat independent sau ca reprezentant al unei formaţiuni politice. Singura soluţie în cazul lui Navalnîi ar fi candidatura independentă întrucât Ministerul de Justiţie nu a autorizat funcţionarea partidului său, "Partidul Progresului".  

Ca atare, opozantul rus va trebui să înregistreze la Comisia Electorală Centrală un grup de iniţiativă format din cel puţin 50 de cetăţeni ruşi cu drept activ de vot. Urmează depunerea listelor cu cel puţin 300.000 de semnături. Deşi echipa lui Navalnîi încă nu poate începe strângerea de semnături, în mediul online există deja 450.000 de persoane care sprijină candidatura sa la alegerile prezidenţiale.