Instanţa supremă a Statelor Unite s-a pronunţat într-un proces intentat de o biserică luterană din statul Missouri, căreia i s-au refuzat fonduri din partea statului pentru un teren de joacă. Opinia majorităţii de şapte din cei nouă judecători a fost că excluderea bisericii respective de la finanţare "exclusiv fiindcă este o biserică este o ofensă adusă Constituţiei noastre".

Decizia statului Missouri de a nu aloca bani proiectului bisericii respective se bazează pe Constituţia statului, care este mai restrictivă în această privinţă decât cea a SUA. În Missouri nu pot primi fonduri de la stat "nicio biserică, niciun cult şi nicio religie" şi niciun membru al clerului. Prevederi similare există în Constituţiile a trei sfertui din statele americane, arată Reuters.

Opinia separată a două judecătoare liberale din completul de nouă a fost că sentinţa Curţii Supreme ignoră jurisprudenţa care permite instituirea unor limite privind finanţarea bisericilor din bani publici. "Acest caz priveşte în cele din urmă relaţia dintre instituţiile religioase şi guvernul laic — adică dintre biserică şi stat. Curtea schimbă azi profund această relaţie, reţinând pentru prima dată că Constituţia cere guvernului să furnizeze fonduri publice direct bisericii", s-a consemnat în opinia minoritară.

În urma sentinţei, organizaţiile religioase din SUA ar putea beneficia de finanţare din fonduri publice cel puţin pentru anumite scopuri, cum ar fi asistenţa medicală şi siguranţa.Mai mult, observă Reuters, s-ar putea deschide astfel calea către utilizarea unor alocaţii publice pentru educaţie în scopul înscrierii copiilor la şcoli religioase, nu doar la şcoli publice. Ministrul american al educaţiei, Betsy DeVos, este susţinătoarea acestei opţiuni. Un proces pe această temă din statul Colorado era suspendat în aşteptarea sentinţei privind litigiul din Missouri.