Luna Ramadanului, care a debutat la 27 mai, a fost marcată de un atac cu camion capcană în plin centrul capitalei Kabul la 31 mai. Acest atentat — cel mai grav din Kabul în ultimii 16 ani — care a vizat cartierul diplomatic, a făcut cel puţin 150 de morţi, toţi afgani, şi 400 de răniţi. Atentatul, care nu a fost revendicat, a făcut ca sute de oameni să iasă în stradă să protesteze faţă de insecuritatea din ţară, cel puţin patru manifestanţi fiind ucişi de tiruri ale poliţiei.

Trei kamikaze s-au aruncat în aer la 2 iunie, în timpul funeraliilor uneia dintre victimele protestelor de stradă. În atac şi-au pierdut viaţa şapte oameni.

Atacurile au început în prima zi de Ramadan, cu explozia la Khost (est) a unei maşini capcană. Atacul — soldat cu 13 morţi şi şase răniţi — a fost comis de talibani, care vizau o miliţie locală finanţată de CIA.

Talibanii, dar şi gruparea teroristă Statul Islamic — instalată în principal în estul ţării, dar care vizează cu precădere minoritatea şiită — au atacat o moschee şiită în Kabul, un lăcaş de rugăciune la Herat (est) şi mai multe poziţii ale forţelor de securitate din provinciile Parwan şi Paktia, ucigând 20 de oameni şi rănind alte câteva zeci de persoane.

O maşină capcană a făcut joi 34 de morţi şi 60 de răniţi la Lashkar Gah, capitala provinciei Helmand, în sud. Atentatul, comis în faţa unei sucursale a Kabul Bank, a avut ca ţintă mulţimea de civili şi de forţe de securitate care aşteptau să-şi primească salariile.

"A fost cea mai sângeroasă lună pentru afganii pioşi şi pentru toţi cei care au ţinut postul" Ramadanului, a confirmat pentru AFP generalul Abdul Wahid Taqat, analist politic. "Au omorât pe unde au putut, în moschei, pe străzi... pentru că ei cred că, cu cât ucid mai mulţi oameni, cu atât mai mare le va fi recompensa", a adăugat el.