În ce participa la un miting în statul Iowa, Trump a prezentat acest plan, menţionând că este o idee foarte bună, care îi aparţine. Cu toate acestea, panourile solare au fost incluse în schiţele pentru zid întocmite de către mai multe companii interesate de construirea acestuia.

"Ne gândim la ceva unic, vorbim despre graniţa sudică... foarte mult soare, foarte multă căldură. Ne gândim să construim zidul ca un zid solar, pentru a produce energie şi pentru a plăti construirea lui. În acest fel, Mexicul va trebui să plătească mult mai puţin... este un lucru bun, nu? Zid solar, panouri solare... ceva frumos. Dacă ne gândim mai bine, cu cât este mai înalt, cu atât este mai valoros. Este o idee destul de bună, nu? Este a mea", a declarat Donald Trump.

Donald Trump a promis în campania electorală că va construi un zid masiv la graniţa SUA cu Mexic, pentru a împiedica trecerea imigranţilor şi a traficanţilor de droguri. Mai mult, liderul de la Washington a precizat că mexicanii vor plăti pentru acest zid. Anunţul a stârnit furie în Mexic şi a dus relaţiile bilaterale la cota cea mai mică din ultimii ani.

Peste 200 de companii au răspuns unei invitaţii din partea Departamentului pentru Securitate Internă al SUA pentru a prezenta modele pentru un zid la graniţa cu Mexic.

În luna aprilie, presa americană a scris că preşedintele american a prezentat ideea construirii unui zid în faţa liderilor republicani din Congres, în timpul unor discuţii la Casa Albă.

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat la finalul lunii ianuarie ordonanţa executivă care prevede construirea unui zid la frontiera cu Mexicul. Ridicarea zidului ar urma să coste până la 21,6 miliarde de dolari şi ar fi nevoie de trei ani şi jumătate pentru a fi finalizat.

Autorităţile mexicane consideră planurile construcţiei zidului de la frontiera cu SUA un act "ostil", iar mai mulţi lideri europeni, printre care cancelarul german Angela Merkel, au avertizat că ridicarea unor ziduri nu va rezolva problemele provocate de migraţie.