Deşi aflat deja în dotarea flotei SUA, nu este de aşteptat ca portavionul Gerald R. Ford să participe la misiuni militare pe mările şi oceanele lumii mai devreme de 2020. Procedura de predare a avut loc la şantierele din Newport News, statul Virginia, după mai multe probe realizate începând cu data de 26 mai, a informat joi flota SUA într-un comunicat de presă.

Portavionul USS Gerald R. Ford este "perla coroanei" flotei SUA, o fortăreaţă plutitoare cu propulsie nucleară, automatizată şi cu tehnologii care permit desfăşurarea în timp record şi care a costat aproximativ 13 miliarde de dolari.

Cu încorporarea USS Gerald R. Ford, SUA dispun în prezent de 11 portavioane, iar preşedintele american Donald Trump a promis că ţara sa va dispune de 12 portavioane.

Prezent în martie la şantierele din Virginia, Donald Trump a declarat că portavionul USS Gerald R. Ford "va asigura capacităţile necesare pentru a ne feri de terorism şi pentru a lupta împotriva duşmanilor în viitor". În afara celor 12 portavioane, Trump a promis că SUA vor deţine 350 de nave de război, că va spori numărul militarilor în cadrul tuturor forţelor armate ale SUA şi că va creşte puterea militară americană pentru a atinge noi recorduri.