Aceasta înseamnă că o persoană din 113 este dezrădăcinată astăzi în lume.

Principala componentă o reprezintă strămutarea internă a persoanelor în cadrul propriei lor ţări, numărul celor aflaţi în această situaţie ajungând la 40,3 milioane la sfârşitul lui 2016, comparativ cu 40,8 milioane cu un an în urmă. Siria, Irakul şi Columbia au fost ţările cu cele mai multe strămutări interne.

Cu un total de 22,5 milioane, din care jumătate au fost copii, numărul refugiaţilor de anul trecut a atins, în schimb, un record.

Conflictul din Siria, care a izbucnit în 2011, continuă să genereze cel mai mare număr de refugiaţi (5,5 milioane în total), în 2016 fiind înregistraţi încă aproape 825.000 de noi refugiaţi, conform UNHCR.

În acest an, UNHCR a decis astfel să tragă un semnal de alarmă asupra deteriorării rapide a situaţiei în Sudanul de Sud, "după eşecul catastrofal al eforturilor de pace din iulie" 2016.

"Sudanul de Sud reprezintă criza cu cea mai rapidă amplificare din lume în ce priveşte strămutările de persoane", a explicat Grandi.

Ţară independentă din 2011, Sudanul de Sud a căzut în decembrie 2013 într-un război civil care a făcut zeci de mii de morţi şi a determinat peste 3,7 milioane de persoane să îşi părăsească locuinţele.

Conform raportului, numărul refugiaţilor sud-sudanezi a crescut cu 64% în ultimele şase luni ale anului 2016, ajungând la 1,4 milioane. Din ianuarie, au fost înregistraţi circa o jumătate de milioane de refugiaţi suplimentari, şi-a exprimat îngrijorarea Grandi.