Preşedintele executivului european, Jean-Claude Juncker, care vineri a dispus instituţiilor comunitare să coboare drapelele în bernă, a propus organizarea unei mari ceremonii europene pentru a-i aduce un omagiu fostului cancelar german, ceea ce ar fi o premieră. 'Fără Helmut Kohl, (moneda) euro nu ar fi existat', a subliniat preşedintele Comisiei Europene într-unul din mesajele sale.

'Pregătirile sunt în desfăşurare. Suntem în contact cu autorităţile germane şi cu familia' lui Helmut Kohl pentru a organiza această ceremonie, a declarat Mina Andreeva, purtătoare de cuvânt a Comisiei Europene, ea adăugând însă că deocamdată nu a fost stabilită o dată.

Printre variantele vehiculate este menţionată posibilitatea desfăşurării acestei ceremonii la sediul Parlamentului European din Strasbourg.

Considerat părintele reunificării germane şi unul din artizanii construcţiei europene, Helmut Kohl deţine şi recordul longevităţii în fruntea executivului de la Berlin, pe care l-a condus între anii 1982 şi 1998.