Suedia este încă în stare de şoc după ce cinci persoane au fost ucise şi 15 rănite când un camion furat a fost condus în mulţimea de pe o arteră comercială populată şi s-a oprit într-un magazin la Stockholm pe 7 aprilie.

Poliţia a reţinut un bărbat uzbek care a recunoscut că s-a aflat la volanul camionului.

Anders Thornberg, şeful Serviciului de Securitate Suedez (SAPO), a spus că numai o mână de militanţi au dorinţa şi capacitatea de a comite atacuri. El a spus că principala cauză a acestei probleme o reprezintă propaganda Statului Islamic (SI).

„Nu am mai văzut aşa ceva până acum”, a declarat Thornberg pentru agenţia naţională de presă TT.

El a precizat că cifra menţionată îi include deopotrivă pe cei care sunt doar simpatizanţi ai militanţilor islamişti şi pe cei care transmit mesaje, fac recrutări şi colectează fonduri.

„Amplificarea extremismului este o provocare de proporţii istorice”, a spus el.

Cele mai mari concentrări de militanţi sunt la Stockholm, Göteborg, Malmö şi Örebro, conform SAPO.

Guvernul a înăsprit legislaţia şi a promis fonduri suplimentare pentru poliţie şi serviciile de securitate şi ia în calcul noi măsuri, cum ar fi înmulţirea camerelor de supraveghere.

Thornberg a atras atenţia că serviciile de securitate se confruntă cu o situaţie în care atacurile nu mai au nevoie de luni de planificare şi pregătire. „Astăzi, cine decide să acţioneze poate cumpăra două cuţite sau închiria un camion şi intra în mulţime”, a declarat el.