Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Marine Le Pen într-un caz de defăimare

Parlamentul European i-a ridicat imunitatea lui Marine Le Pen într-un caz de defăimare
Sursa: www.agerpres.ro Foto: blazingcatfur.ca 15.06.2017 18:36
Parlamentul European a ridicat joi imunitatea liderei de extremă-dreapta Marine Le Pen, învinsă în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale de centristul Emmanuel Macron, la cererea justiţiei franceze, într-un caz de defăimare, relatează AFP.

Aleşii europeni au spus că nu există niciun motiv să suspecteze că această procedură judiciară a justiţiei franceze este motivată de o "intenţie de a submina activitatea parlamentară sau politică a lui Marine Le Pen" şi, prin urmare, au votat prin ridicare de mâini eliminarea imunităţii.

Marine Le Pen, preşedinta Frontului Naţional (FN), este acuzată de defăimare de către primarul de dreapta al oraşului Nisa (sud-est), Christian Estrosi. Ea a afirmat în mai 2015 că el finanţează Uniunea Organizaţiilor Islamice din Franţa (UOIF, în prezent redenumită ''Musulmani de Franţa''), care adună 250 de asociaţii şi promovează un islam conservator, printr-o chirie foarte mică pentru o moschee.

La întrebarea unui jurnalist — ''Estrosi, complice al jihadiştilor?'', Marine Le Pen a răspuns: "Când ajuţi fundamentalismul islamist să se instaleze, să îşi răspândească ideile, să facă recrutări (...), moral, da, eşti puţin complice".

Această procedură nu are nicio legătură cu o altă cerere de ridicare a imunităţii parlamentare pentru Marine Le Pen, transmisă de asemenea Parlamentului European de justiţia franceză, dar care vizează de această dată ancheta privind caracterul potenţial fictiv al angajărilor unor asistenţi parlamentari europeni ai FN. Această cerere este în curs de analiză, conform procedurii obişnuite.

Marine Le Pen nu a asistat joi la votul care a vizat-o: ea se află în campanie electorală pentru al doilea tur al alegerilor legislative, unde este bine plasată pentru a câştiga în fieful său, Hénin-Beaumont (nord). Dacă va fi aleasă în Adunarea Naţională, preşedinta FN va trebuie să părăsească Parlamentul European, unde se află din 2004.

Miercuri, Parlamentul European a ridicat imunitatea tatălui liderei de extremă-dreapta, Jean-Marie Le Pen, preşedinte de onoare al FN, inculpat de justiţia franceză pentru că a declarat în august 2009 că "90% dintre faptele diverse au la origine fie un imigrant, fie o persoană provenită din imigraţie". Din cauza acestui fapt, el este vizat de o ''informare judiciară'' deschisă pentru ''defăimare publică'' având caracter rasist.

Ştiri similare

ULTIMELE ŞTIRI