Cea mai mare ameninţare teroristă în Finlanda continuă să o constituie indivizii care acţionează singuri (aşa-zişii 'lupi singuratici') sau grupurile mici motivate de propaganda islamistă sau de organizaţii teroriste ce le încurajează', a precizat SUPO într-un comunicat, după ce a crescut nivelul de ameninţare teroristă de la scăzut la ridicat.Potrivit unei evaluări precedente, din noiembrie 2015, nivelul de ameninţare din partea organizaţiilor teroriste era unul scăzut.

Această creştere a nivelului de ameninţare teroristă intervine pe fondul unei crize politice în Finlanda. La începutul săptămânii, premierul finlandez, centristul Juha Sipila, a anunţat că partidul său şi aliaţii săi conservatori doresc încetarea coaliţiei guvernamentale cu formaţiunea Adevăraţii Finlandezi (eurosceptici), după ce aceştia şi-au ales un preşedinte - pe Jussi Halla-aho - condamnat pentru declaraţii rasiste.

În 2008, controversatul politician a denunţat, pe blogul său, islamul şi comunitatea somaleză, făcând declaraţii insultătoare. Ca urmare a declaraţiilor sale, Jussi Halla-aho a fost amendat pentru incitare la ură rasială şi blasfemie, într-un dosar care a ajuns până la Curtea Supremă în 2012.