Magistraţii care au analizat apelul au anulat în schimb o parte de deciziei tribunalului de primă instanţă, semnalând că este dreptul guvernului să revizuiască - şi să înăsprească - modalităţile de examinare a dosarelor de imigrare.

"Imigraţia, chiar şi pentru preşedinte, nu este un spectacol jucat de o singură persoană", stipulează Curtea de Apel, adăugând că "preşedintele, emiţând acest decret, a depăşit perimetrul autorităţii care i-a fost dată de Congres".

"Confirmăm ordinul" care bloca un decret prezidenţial ce interzicea intrarea în Statele Unite a "cetăţenilor din şase ţări, pentru 90 de zile", arată Curtea de Apel din San Francisco.

"Tribunalul de primă instanţă nu a abuzat de puterea sa instituind o suspendare preliminară naţională", adaugă Curtea.

Pe 30 martie, administraţia preşedintelui Donald Trump a atacat din nou în apel suspendarea ordinului executiv cu privire la migraţie, care interzice temporar accesul refugiaţilor şi cetăţenilor din şase ţări musulmane în SUA, relata AFP.

Judecătorul federal din Hawaii, Derrick Watson, prelungise cu o zi înainte ordinul de blocare a 'Muslim Ban', pronunţat la 15 martie şi transformat într-un ordin preliminar.

Acest tip de decizie nu are, în general, o dată de expirare, a explicat procurorul general al Hawaii, Doug Chin. Aceasta înseamnă că administraţia Trump nu va putea pune în aplicare acest ordin executiv revizuit, semnat la 6 martie de preşedinte atât timp cat este contestat în instanţa de judecată.

Hawaii este primul din multele state ale SUA care a angajat urmăriri judiciare împotriva acestui ordin, care închide frontierele în faţa refugiaţilor din lumea întreagă şi suspendă acordarea de vize timp de 90 de zile pentru cetăţenii din Iran, Libia, Siria, Somalia, Sudan şi Yemen, şase ţări predominant musulmane.

O primă versiune a ordinului, semnată în 27 ianuarie, fusese deja suspendată în 3 februarie de un judecător din Seattle (nord-vest), decizie validată ulterior în 9 februarie de o Curte de Apel federală din al 9-lea circuit din San Francisco - aceeaşi care trebuia să examineze un al doilea apel eventual al guvernului.

Administraţia preşedintelui Donald Trump a promis să-şi continue demersul până la Curtea Supremă dacă va fi necesar.

Cele două versiuni ale acestui decret privind migraţia, dorit de Trump, au fost criticate cu asprime pentru că ele au fost interpretate ca fiind o acţiune îndreptată împotriva musulmanilor dornici să meargă în SUA.