Proiectul de lege autorizează totodată acordarea de "asistenţă robustă" pentru întărirea instituţiilor democratice şi combaterea dezinformării în ţările europene care ar putea fi vizate de ceea ce autorii textului au calificat drept agresiunea rusă.

Dacă preşedintele SUA, Donald Trump, va refuza să promulge noile sancţiuni odată adoptate de Congres, susţinătorii proiectului afirmă că se aşteaptă ca acesta să beneficieze de suficient sprijin din partea legislatorilor pentru a contracara veto-ul prezidenţial, adică o majoritate de două treimi atât în Camera reprezentanţilor, cât şi în Senat.

Noul proiect de sancţiuni survine în contextul în care relaţiile cu Rusia fac obiectul unor intense dezbateri la Washington, unde Ministerul justiţiei şi o serie de comisii din Congres anchetează dacă Moscova a încercat să intervină pentru a influenţa alegerile din 2016 din SUA în sensul de a-l ajuta pe Trump să ajungă preşedinte şi dacă asociaţi ai acestuia au contribuit la acest proces. Rusia dezminte că ar fi încercat să influenţeze alegerile prezidenţiale americane, iar Donald Trump a respins la rândul său existenţa de legături între campania sa şi Moscova.