Mai mulţi manifestanţi s-au legat unii de alţii cu ajutorul unui lanţ. Pentru a-i împrăştia, poliţia a utilizat foarfeci pentru metal, după care i-a evacuat cu forţa. Printre ei se afla Wladyslaw Frasyniuk, opozant istoric al comunismului şi figură de marcă a sindicatului Solidaritatea.

Opozanţii au scandat "PiS violează Constituţia", "Jos fascismul", Jos Kaczynski", "Avem dreptul să protestăm". Mai mulţi din ei purtau trandafiri albi, deveniţi simbol al mişcării lor.

Parlamentul polonez, controlat de PiS, a adoptat în martie o lege specială care face mai dificilă organizarea contramanifestaţiilor, denunţată ca antidemocratică de către opoziţie şi comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei, Nils Muiznieks.

Potrivit PiS, această lege garantează siguranţa manifestaţiilor.

În discursul său obişnuit, Jaroslaw Kaczynski a denunţat "barbaria" Rusiei şi a precedentului guvern liberal polonez, în legătură cu starea în care au fost restituite Poloniei corpurile victimelor, în special resturi amestecate de la mai multe persoane descoperite recent cu prilejul exhumărilor realizate în cadrul anchetei asupra prăbuşirii avionului.

Denunţându-i, fără să îi precizeze, pe cei care se opun în Polonia dezvăluirii adevărului, el a vorbit despre "importanţa foarte mare a structurilor serviciilor speciale ale statelor străine în Polonia". "Asta nu va împiedica adevărul să triumfe", a adăugat Jaroslaw Kaczynski.

Potrivit primei anchete ruso-polone, prăbuşirea a fost cauzată de vremea nefavorabilă şi unele erori umane. Conservatorii polonezi cred în ipoteza unui atentat care nu a putut fi confirmată până în prezent.