"Din nefericire, de-a lungul timpului naţiunea Qatarului a finanţat terorismul la cel mai înalt nivel", a declarat Trump la conferinţa de presă comună de la Casa Albă cu preşedintele României, Klaus Iohannis.

Preşedintele american a insistat asupra întâlnirii sale cu 50 de lideri ai unor state arabe şi islamice, cu ocazia vizitei în Arabia Saudită, "o întâlnire unică în istoria naţiunilor", unde "jucători cheie din regiune au fost de acord să nu mai susţină terorismul, fie că e vorba de sprijin financiar, militar sau doar moral".

După întâlnire, a arătat Trump, mai mulţi lideri i-au vorbit despre o luare de poziţie împotriva Qatarului. "A trebuit aşadar să luăm o decizie: alegem calea uşoară sau întreprindem în sfârşit o acţiune dificilă, dar necesară. Trebuie să oprim finanţarea terorismului. Am decis împreună cu secretarul de stat Rex Tillerson şi cu marii noştri generali şi militari că a sosit timpul să cerem Qatarului să înceteze finanţarea".

Tot vineri, secretarul de stat american, Rex Tillerson, a cerut atenuarea tensiunilor dintre Qatar şi statele vecine. El a avertizat asupra consecinţelor blocadei împotriva Qatarului iniţiate de Arabia Saudită, la care s-au raliat Emiratele Arabe Unite, Bahrainul şi Egiptul, transmite DPA.

Tillerson argumentat menţionând "consecinţele neintenţionate" ale blocadei, printre care suferinţele cetăţenilor, blocarea afacerilor internaţionale şi impactul asupra acţiunilor militare ale SUA în regiune, împotriva Statului Islamic.

Departamentul apărării de la Washington a arătat că blocada nu afectează operaţiunile curente împotriva Statului Islamic, dar îngreunează planificarea operaţiunilor pe termen lung. Qatarul rămâne vital pentru operaţiunile aeriene asupra extremiştilor, a arătat căpitanul Jeff Davis, purtător de cuvânt al Pentagonului, citat de Reuters.

Statele Unite şi aliaţii lor au peste 11.000 de militari la baza Al Udeid din Qatar.