Anunţul că Alois Mock a decedat a fost făcut de formaţiunea sa politică Partidul Poporului (OeVP, conservator). „În memoria muncii sale şi pentru respectul convingerilor sale, trebuie să-i urmăm modelul de a face Europa mai puternică şi să o scoatem din actuala criză”, a declarat Sebastian Kurz actualul ministru austriac de externe şi lider al formaţiunii OeVP.

Alois Mock a devenit şef al diplomaţiei austriece în 1989, anul schimbărilor politice majore în Europa de Est. Pe data de 27 iunie 1989, Alois Mock şi omologul său ungar Gyula Horn — decedat în anul 2014 la vârsta de 81 de ani — au tăiat împreună o secţiune din gardul cu sârmă ghimpată de la graniţa dintre ţările lor, marcând astfel simbolic spargerea Cortinei de Fier care separase până atunci Europa în două blocuri politico-militare.

Câteva săptămâni mai târziu, circa 600 de cetăţeni ai fostei Republici Democrate Germane au profitat de aşa-numitul „picnic paneuropean'', organizat tot la frontiera austro-ungară, pentru a ajunge în Occident, acesta fiind preludiul căderii ulterioare a Zidului Berlinului.

Alois Mock a participat de asemenea la negocierile pentru aderarea Austriei în Uniunea Europeană, aderare care s-a produs în anul 1995.