Luna trecută, Ministerul german de Interne a comunicat că a primit 262 de solicitări de azil politic de la cetăţeni turci care deţin paşapoarte diplomatice, însă nu a precizat cât din aceste persoane lucrau la bazele NATO din Germania.

În urma tentativei eşuate de lovitură de stat din luna iulie 2016 în Turcia, 414 militari, diplomaţi, judecători şi alţi oficiali turci au cerut azil politic în Germania, potrivit celor trei instituţii media.

Valul de solicitări de azil a venit după tentativa eşuată de lovitură de stat împotriva preşedintelui Recep Erdogan, eveniment urmat de introducerea de măsuri drastice împotriva presupuşilor complotişti, care s-a soldat cu concedierea, suspendarea din funcţii sau arestarea a peste 100.000 de persoane suspectate de legături cu mişcarea clericului Fethullah Gulen sau militanţii kurzi.

Relaţiile dintre Berlin şi Ankara s-au deteriorat puternic în cursul campaniei pentru referendumul privind consolidarea puterilor preşedintelui, dar şi din cauza arestării unui jurnalist turco-german în Turcia.