În 2012, rata de participare era de 30,66%, iar a primul tur de scrutin, din 23 aprilie - de 28,54% la prânz.

Favoritul la alegerile prezidenţiale din Franţa, Emmanuel Macron, a votat la o secţie din Touquet (Pas-de-Calais, nordul ţării). El a fost însoţit de soţia sa, Brigitte.

Înainte de a ajunge la secţie, Macron a făcut o baie de mulţime. Numeroşi susţinători ai săi s-au strâns în faţa locuinţei politicianului, care ar putea deveni cel mai tânăr preşedinte din istoria ţării. La ieşire, Macron a discutat cu oamenii, a dat mâna cu ei şi a făcut numeroase fotografii.

În cursul după-amiezii, el va merge la Paris, unde va aştepta rezultatul alegerilor.

Candidata de extremă-dreapta la alegerile prezidenţiale din Franţa, Marine Le Pen, a votat la Henin-Beaumont (Pas de Calais, nordul ţării).

Le Pen, zâmbitoare, a îmbrăţişat membri ai comisiei de supraveghere. Ea nu a făcut declaraţii.

Aproape 47 de milioane de francezi sunt chemaţi la urne şi pot vota la una din cele 69.245 de secţii deschise atât în Hexagon, precum şi în teritoriile de peste mări ale Franţei.

​Peste 50.000 de poliţişti, jandarmi şi militari sunt mobilizaţi pentru a asigura securitatea în ziua scrutinului, dintre care 12.000 la Paris.

Pe teritoriul ţării, majoritatea celor 66.546 de secţii de vot se vor închide la ora locală 19.00 (20.00 ora Moldovei) – cu o oră mai târziu decât la prezidenţialele precedente, pentru a evita riscul divulgării rezultatelor. Totuşi, secţiile vor rămâne deschise până la ora locală 20.00 (21.00 ora Moldovei) în marile oraşe din Franţa.