A fost prima vizită în străinătate al lui Xhaferi, etnic albanez ales săptămâna trecută la conducerea legislativului macedonean, în urma unui acord cu partidul social-democrat de opoziţie SDSM, condus de Zoran Zaev. Alegerea, care a oficializat formarea unei noi majorităţi parlamentare cu participarea minorităţii albaneze, a scandalizat simpatizanţii formaţiunii de dreapta VMRO-DPMNE, care s-a clasat prima la alegerile din 11 decembrie 2016. Aceştia au pătruns în sediul parlamentului şi au atacat mai mulţi deputaţi din opoziţie, iar Zaev a fost printre cei peste 100 de răniţi în urma violenţelor.

Federica Mogherini a reafirmat joi că Uniunea Europeană condamnă atacurile împotriva parlamentarilor şi a ziariştilor şi a arătat că preşedintele parlamentului trebuie să fie "mai presus de politica partidelor şi de politica interetnică" şi să acţioneze "pentru binele tuturor cetăţenilor şi tuturor comunităţilor".

De câteva săptămâni, preşedintele de dreapta Gjorge Ivanov refuză să îl desemneze ca premier pe Zoran Zaev şi să permită noii majorităţi să formeze guvernul. VPRO-DPMNE critică în special ideea adoptării albanezei ca a doua limbă oficială în Macedonia, în timp ce opoziţia acuză partidul fostului premier Nikola Gruevski de provocarea de tensiuni interetnice şi de refuzul de a ceda puterea.