Tribunalul regional din oraşul Kirov a anunţat că menţine decizia primei instanţe, în dosarul privind deturnarea de fonduri într-o afacere cu masă lemnoasă derulată în 2009. În acea perioadă, Navalnîi era consilier al guvernatorului regiunii Kirov.

Navalnîi consideră că decizia instanţei e motivată politic. În luna decembrie a anului trecut, Aleksei Navalnîi şi-a anunţat intenţia de a candida la prezidenţialele din 2018, ca adversar al lui Vladimir Putin, aflat la al treilea mandat.

Avocatul lui Navalnîi a anunţat că va contesta decizia la Curtea Europeană a Drepturilor Omului. Dosarul lui Aleksei Navalnîi a fost rejudecat în acest an, după ce CEDO a decis că procesul iniţial a fost incorect.

În urma condamnării la închisoare cu suspendare, Aleksei Navalnîi nu va avea dreptul să candideze la preşedinţie în următorii zece ani. Totuşi, el susţine că prevederile Constituţiei Rusiei nu îl împiedică să organizeze o campanie electorală, întrucât doar cei care sunt în închisoare nu pot face acest lucru.

Navalnîi a deschis deja birouri de campanie în mai multe oraşe din Rusia şi are nevoie de 300.000 de semnături pentru a-şi înregistra candidatura.

"Nu renunţăm la campania pentru prezidenţiale şi sunt sigur că vom reuşi. Navalnîi are dreptul să participe, chiar dacă nu-i va fi uşor să-şi exercite acest drept", a declarat Leonid Volkov, şeful de campanie al lui Aleksei Navalnîi.

De profesie jurist, Aleksei Navalnîi, în vârstă de 40 de ani, s-a făcut remarcat în timpul protestelor împotriva lui Vladimir Putin din 2011 şi 2012. El conduce o organizaţie anticorupţie care a publicat o serie de documente compromiţătoare despre corupţia din interiorul aparatului de stat din Rusia, cu trimitere la premierul Dmitri Medvedev.

În luna martie, susţinătorii lui Navalnîi au organizat cea mai mare demonstraţie neautorizată de la Moscova în ultimii ani, poliţia reţinând aproximativ 1.000 de persoane. Recent, Navalnîi a fost atacat cu vopsea antiseptică verde şi şi-a pierdut 80% din vedere la ochiul drept.