"În ultimele două zile, participanţii la discuţiile de la Astana au revizuit punerea în aplicare a acordurilor de încetare a focului şi de încetare a ostilităţilor. Ca urmare, ţările garante au convenit să semneze un memorandum privind crearea unor zone de securitate în Siria", a declarat Kairat Abdrahmanov, în cadrul unei şedinţe plenare a reuniunii internaţionale privind soluţionarea crizei siriene.

Memorandumul prevede zone de securitate de-a lungul graniţelor, cu supraveghere care să prevină schimburile de focuri între părţile aflate în conflict, cu scopul de a proteja refugiaţii şi persoanele strămutate din Siria.

Potrivit documentului, Rusia a venit cu propunerea de a instaura zone de securitate în provincia Idlib, în nordul oraşului Homs, în Ghouta de Est şi în sudul Siriei. Procedurile de întocmire a unor hărţi specifice va fi încheiată până la 22 mai.

"Statele garante vor crea, în termen de cinci zile de la semnarea memorandumului, un grup de lucru la nivelul reprezentanţilor autorizaţi să determine limitele dezarmării, zonele tensionate şi zonele de securitate. Acest grup va aborda şi problemele tehnice legate de implementarea memorandumului", se mai arată în textul dat publicităţii.

Următoarea întrunire de la Astana privind criza siriană va avea loc la jumătatea lunii iulie, precedată de consultările experţilor în Turcia, a mai anunţat şeful diplomaţiei din Kazahstan.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad, forţele opoziţiei şi grupuri teroriste, inclusiv organizaţia sunnită Stat Islamic (Stat Islamic în Irak şi Siria / Stat Islamic în Irak şi Levant). Bilanţul conflictului depăşeşte 270.000 de morţi.